福建省三明二中、永春一中、龙岩一中三校2025-2026学年高三上学期10月协作考试英语试卷

(考试时间:120分钟    总分:150分)

I卷(选择题,共95分)

第一部分:听力(共两节,满分30分)

第一节(小题;每小题1.5 分,满分7.5 )

听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 ABC三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

例:How much is the shirt?

A. £19.15.                B. £9.18.                C. £9.15.

答案是C

1. What did the man ask for just now?

A.A remote.                                         B. A computer.                                                              C.A projector.

2. What will the speakers do next?

A. Open the windows.                          B. Leave the building.                                               C.Stay indoors.

3. Where will the speakers meet?

A. At the meeting room.                       B. At the man’s house.                                                    C.At a cafe.

4. What does the woman mean?

A. She is good at dancing. B. She hosted a dance party on Christmas. C. All of her family are professional dancers.

5. What are the speakers discussing?

A. Who is in the entrance hall.  B. Why the entrance hall is packed. C. What film is shown in the entrance hall.

第二节 ( 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 

听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 AB三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

听下面一段对话,回答以下小题。

6. When will the woman arrive in Nice?

A. In the morning.                                B. Around noon.                                                              C.In the evening.

7. What will the woman do next?

A. Pay the bill.                                      B. Access the Internet.                                                 C.Catch a train.

听下面一段对话,回答以下小题。

8. How will the man improve his essay?

A. Simplify his ideas.         B. Change his arguments.   C. Strengthen his arguments.

9. What does the woman suggest the man do?

A. Keep his mind clear.       B. Ask his classmates for help.   C. Check the library for resources.

听下面一段对话,回答以下小题。

10. What did Harry think of having a credit card?

A. Useful.                                             B. Expensive.                                                              C.Unnecessary.

11. What did the bank clerk promise Harry?

A. A low interest rate.                           B. A student special.                                                  C.A high credit limit.

12. What will the woman probably do next?

A. Contact the bank.                             B. Write a letter.                                                              C.Read the terms.

听下面一段对话,回答以下小题。

13. What is probably the man?

A. A teacher.                                         B. A journalist.                                                              C.An athlete.

14. Why does Chelsea say missing classes is bad for her?

A. It risks her place on the team.          B. It breaks school rules.                                                     C.It may cause envy.

15. What did Chelsea do in her first year at college?

A. She often took sick leave.   B. She aimed for straight A’s.    C. She taught herself to keep up.

16. What change has Chelsea’s choice brought her?

A. It has made her more driven.   B. It has improved her social life.   C. It has enhanced her team spirit.

听下面一段独白,回答以下小题。

17. What has the zoo recently done?

A. It has expanded its grounds.  B. It has built more parking lots.  C. It has introduced new regulations.

18. Why did the zoo give up the dog-walking area?

A. There was not enough space. B. It should prioritize wild animals. C. Dogs would be scared by other animals.

19. What animal may be the most popular at the zoo?

A. The lion.                                           B. The bear.                                                              C.The kangaroo.

20. What can visitors get for a fee of five dollars?

A. A guided tour of the zoo.    B. A picture taken with Frisbee.   C. Admission to the exhibition center.

第二部分阅读理解(共两节,满分 50分)

第一节(15小题每小题2.5,满分37.5)

阅读下列短文,从每题所给的ABCD四个选项中选出最佳选项。

A

Want to experience Berlin’s Museum Island? Love to pack as many activities and as much sightseeing as possible into your trip? Then we recommend the Berlin Welcome Card—Berlin’s official tourist ticket, a godsend to your bank account !

Free city guidebook

It comes with a useful guide, a removable map of the city and its main public transport routes. The guide also includes suggested tours and helpful tips as you make your way across the city.

Discounts from many attractions

The Card has over 200 sights and attractions as discount partners with savings up to 50%. With the Card, you get to experience them at a special price. Book tickets for museums, boat trips & guided tours online in advance and secure your desired date and time. When booking, select the tickets marked with the BWC discount.

Free public transport

Berlin is divided into the fare zones A, B and C for which you will need an appropriate travel ticket to use the public transport service (bus & rail). Section A comprises the Berlin inner city up to and including the S-Bahn Ring. Section B is located outside the S-Bahn Ring up to the city limits. Section C is the area around Berlin, including the town of Potsdam, the Sachsenhausen Memorial Site and Berlin’s BER Airport.

The Berlin Welcome Card is available as follows:

Validity

1 adult + 3 children   (6—14 years)

Berlin City Center AB

Berlin ABC

48h

€25.00

€30.00

72h

€35.00

€40.00

72h + Museum Island

€53.00

€56.00

4 Days

€43.00

€47.00

5 Days

€48.00

€52.00

21. What is the Berlin Welcome Card?

A. A German bank account.  B. A local travel agency.  C. A budget-friendly ticket.                                                                                         D.A free city guidebook.

22. What benefits can card holders enjoy?

A. 50% discount at Berlin’s highlights.                                                                                         B.A map and a travel guide with useful tips.

C. Guarantee of availability of tickets and dates.                                                                                         D.Free travel for up to 3 children under 15 with an adult.

23. How much is the Card if you plan to visit Potsdam and the Museum Island for three days?

A. €40.00.                              B. €52.00.                                              C.€53.00.                                              D.€56.00.

B

I was the only kid in college with a reason to go to the mail box, because my mother never believed in email, in Facebook, in texting or cell phones. I was literally waiting by the mailbox to get a letter with the warmest comfort from her. 

So when I moved to New York and got depressed, I did the only thing I could think of. I wrote those same kinds of letters like my mother for strangers, and tucked them all over the city: in cafes, in libraries, and even in the subway. I blogged about those letters and promised if asked for a hand-written letter, I would write one. 

Overnight, my inbox became this harbor of heartbreak—a single mother in Sacramento, a girl being bullied in Kansas, a 22-year-old immigrant, all asking me to write them and give them a reason to wait by the mailbox. And this is how I initiated the act The World Needs More Love Letters. 

Today I run a global organization fueled by those trips to the mailbox. It is a miracle. But the thing about these letters is that most of them have been written by people brought up in a paperless world where some best conversations happen on a screen. We have learned to diary our pain onto Facebook, and we speak swiftly on Twitter. 

Therefore, I’ve been carrying this mail crate (大木箱) with me these days, which is a magical icebreaker. So I get to tell total strangers about a woman whose husband was traumatized (受精神创伤) from war, and how she left love letters throughout the house saying, “Come back to me.” And a man, who had decided to take his life, slept safely with a stack of letters just beneath his pillow, handwritten by strangers who were there for him. 

These stories convince me that letter-writing will never need to be about efficiency, because it is an art now, all of it: the signing, the scripting, the mailing.

24. Why did the author share her experience in college?

A. To prove her writing consistency.   B. To criticize digital communication.

C. To describe her financial struggles.  D. To show her emotional bond with letters.

25. What caused the author to launch the act?

A. She advocated the paperless lifestyle.          B. She intended to provide professional aid.

C. She tried to improve her communication skills.  D. She aimed to give emotional support with letters.

26. Why does the author call the mail crate “a magical icebreaker”?

A. It has magic power to melt ice.       B. It empowers people to be brave.

C. It serves as a conversation starter.     D. It helps to solve mental problems.

27. What is the author’s attitude towards letter-writing in the digital age?

A. Neutral                              B. Favorable                                              C.Critical                                              D.Indifferent

C

Latest genetic analysis of Ludwig van Beethoven’s hair has revealed that the composer had a high genetic risk for liver () disease, which could have contributed to his death. The discovery contradicts the widely-believed suggestion that the composer died from lead poisoning, but does not shed light on how he came to lose his hearing.

Tristan Begg at the University of Cambridge and his colleagues have analysed the DNA of eight locks of hair claimed to come from Beethoven’s head to see if it could explain the composer’s health issues. To make sure the hair actually came from Beethoven, researchers first examined the paperwork for each lock and used DNA analysis to determine the age of the samples. “For DNA samples from the last few centuries, you’ll tend to see the accumulation of damage patterns,” says Begg. “You want to see these patterns consistent with the documented age of the samples.” Then they compared the DNA of the eight locks. The combination of these methods led them to conclude that five of them were from Beethoven.

Examining the DNA data, the researchers found that the composer had a high genetic risk for liver disease. Begg says this risk would be relatively benign for most people, but Beethoven’s reportedly high alcohol consumption would have increased the likelihood that he developed the condition. Begg says this finding, combined with information from examining his dead body, suggests that cirrhosis, a serious liver disease, could have led to Beethoven’s death.

Previous analysis of Beethoven’s hair samples suggested he had lead poisoning, but this study reveals that the earlier work was done on hair from a woman. “This kind of genetic study of a famous individual is fascinating. We hope that by making Beethoven’s genetic data publicly available for researchers, remaining questions about his health and genealogy (家谱) can someday be answered,” Begg said.

28. What did the latest research find about Beethoven?

A. Lead poisoning led to his death.       B. His gene determined his deafness.

C. He probably died from liver disease.   D. Too much alcohol ruined his health.

29. How did researchers ensure the hair came from Beethoven?

A. By combining different DNA samples.    B. By examining and collecting paperwork.

C. By analyzing and comparing genetic data.  D. By documenting consistent damage patterns.

30. What does the underlined word “benign” mean in Paragraph 3?

A. Harmless.                          B. Unacceptable.                                              C.Additional.                                              D.Significant.

31. Why is the “hair from a woman” mentioned in the last paragraph?

A. To blame previous researchers.       B. To show advances in technology.

C. To explain a past error in conclusion.   D. To discuss gender differences in research.

D

A corn plant knows how to find water in soil with the very tips of its roots, but some varieties, including many used for developing high-output corn in the U.S., appear to have lost part of that ability, according to a Stanford-led study. With climate change increasing droughts, the findings hold potential for developing more drought-resistant varieties of corn. 

The study, published in the journal Science, uncovers genetic mechanisms (遗传机制) behind root “hydropatterning”, or how plant roots branch toward water and avoid dry spaces in soil. In particular, the researchers discovered that ethylene, a plant hormone (激素) known to help bananas ripen, also influences how roots grow to seek water. 

For this study, the researchers developed a new, simplified way to study water sensitivity in roots. They found corn varieties adapted to hot and dry regions like Mexico were very good at making new root branches toward water and avoiding dry areas. In contrast, the varieties adapted to moderate regions of North America frequently grew roots randomly without distinguishing between dry and wet areas in the soil. 

“Interestingly, the plants that are better at sensing where the water is are also making deeper root systems,” said lead author Johannes Scharwies, “One idea is that if the plant doesn’t waste time growing top branches into places where it doesn’t find any water and nutrients, then it has more energy to grow deeper down where water is more likely.” 

Genetic analyses reveal two plant hormones, auxin and ethylene, play a role in how corn roots respond to water. While auxin was already known to help control this process, ethylene’s involvement was a new discovery. In experiments with thale cress — a model plant often used in research — the researchers found auxin signaling promotes root branch development toward water, while ethylene stops branching when the root is exposed to air. 

Further research is needed to better understand the interaction of these genetic pathways before corn varieties can be developed with more drought-resistant root systems, but the findings highlight the significance of studying these localized responses at root tips, researchers said.

32. What is the primary focus of the Stanford-led study?

A. Drought-resistant corn varieties.       B. Ethylene’s effect on fruit ripening.

C. Genetic regulation of root branching.   D. Impact of climate change on plant roots.

33. What can be inferred from Johannes Scharwies’s remarks?

A. Stronger hydropatterning is linked to greater root depth.

B. Plant hormones make a huge difference to root growth.

C. Hormones guarantee better water-seeking root systems.

D. Random branching conserves energy for higher production.

34. What does paragraph 5 mainly talk about?

A. Model plants in research.       B. Genetic analysis methods.

C. Findings of previous research.   D. Hormones’ role in root growth.

35. What does the last paragraph suggest future research do?

A. Clarify connecting gene routes.    B. Accelerate new corn breeding.

C. Study combined hormone effects.  D. Compare root tip responses in plants.

第二节(共 5 小题;每小题 2.5 ,满分 12.5 分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Gardens are some of the most beautiful places on earth. The sad reality of gardening is that weeds compete with the plants you want and take away from their beauty. ____36____ Most people try to find a quick and easy solution to the problem of weeds by using chemical weed killers, known as herbicides. Sometimes, though, a solution can cause even bigger problems.

Actually using chemical herbicides can have quite a few unintended consequences. ____37____ They effectively kill weeds, but they can also kill other desirable plants and species. Not only that, but herbicides pose significant health risks to humans. And did you know that repeated use of herbicides can make weeds resistant to their effects? ____38____

After weeds have already invaded your flower bed or garden, you obviously have to find a way to handle them. There are two basic methods of removing weeds: physical removal and mechanical removal. Physical removal — when using this method you are literally destroying the weeds by putting them out of the ground. ____39____ This method is generally very effective, but it takes effort. Mechanical removal — this method, which uses a weed eater or a lawnmower, mows weeds down to the ground. It doesn’t take out the roots, though, so the weeds will grow back. ____40____ With this method, it not only beautifies the garden but also saves you much effort.

By using some of these natural methods, you can keep your garden looking superb without using dangerous herbicides that could damage your health and the environment.

A. But herbicides use isn’t the only way to get rid of weeds.

B. Then, place garden plants close together to crowd out the weeds.

C. You can pull out the weeds by hand or take them out with a shovel.

D. As you might imagine, these chemicals poison the environment.

E. Here are some solutions to keeping weeds from invading your garden in the first place.

F. As for preventing weeds, covering the ground with landscapes fabrics may be a good way.

G. As a result, weed control seems to be a never-ending part of sustaining the beauty of a garden.

第三部分语言运用(共两节,满分 30 分)

第一节(共 15 小题;每小题 1 ,满分 15 分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的 AB D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

A family has raised more than $250,000 for a Domino’s delivery driver, who was injured on Feb. 3 while delivering the family’s food. Barbara Gillespie’s ____41____ was captured on the family’s home security video and has become a hit, being ____42____ over 3 million times on TikTok.

The 72-year-old can be seen ____43____ after the collapse and  ____44____ for dropping the food while a member of the household ____45____to help. “I open the door and there she is just ____46____ on the ground attempting to rise,” Kevin Keighron, the homeowner, said. “She was more concerned about the ____47____than anything else. But I said, ‘I don’t care about the food. I care about you.’”

Kevin Keighron and his wife Lacey Klein, of South Carolina, _____48_____ a GoFundMe to leave an extra tip for Gillespie and over 14,000 individuals have since ____49____. Over $250,000 has been raised to the campaign for Gillespie.

“We thought we would get her a bigger tip and bring it to her. We never _____50_____to get as much as we did,” mentioned Lacey Klein. “We were simply so ______51______ to inform her the following day. ”

Gillespie expressed astonishment at the sum contributed by ______52______. “I had nearly lost faith in people because so many individuals nowadays are so ______53______,” said Gillespie. “But here we encountered compassionate and ______54______ people. They are concerned about others...about a(n) ______55______ woman.”

41. A. failure                         B. error                                              C. incident                                              D.fall

42. A. posted                         B. viewed                                              C. applauded                                              D.observed

43. A. waving                        B. struggling                                              C. bleeding                                              D.trembling

44. A. apologizing                 B. compensating                                              C.awaiting                                              D.accounting

45. A. turned                          B. promised                                              C.rushed                                              D.resolved

46. A. rolling                         B. standing                                              C. sitting                                              D.lying

47. A. food                            B. tip                                              C.salary                                              D.comment

48. A. set up                          B. get through                                              C.pick out                                              D.depend on

49. A. replied                         B. donated                                              C. contacted                                              D.approached

50. A. agreed                         B. expected                                              C. declined                                              D.hesitated

51. A. thrilled                        B. annoyed                                              C. disappointed                                              D.embarrassed

52. A. neighbors                    B. customers                                              C. organizers                                              D.strangers

53. A. cruel                            B. generous                                              C.sincere                                              D.mean

54. A. curious                        B. courageous                                              C. considerate                                              D.modest

55. A. adventurous                B. ineffective                                              C. aged                                              D.noble

第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)

阅读下面短文,在空白处填入1个适当单词或括号内单词正确形式。

A Global Fashion Feast in Kunming

From June 19 to 24, Kunming became a global fashion hub as the Nambo Fashion Week took center stage at the Dianchi International Convention and Exhibition Center. This event, _____56_____upgrade of Chuxiong Fashion Week, was a key part of the 9th China-South Asia Expo. With 1,100 media reports and 1.62 billion views,it charmed audiences worldwide, _____57_____(combine) ancient traditions with contemporary styles.

The week-long celebration put Yi embroidery (刺绣) — a centuries-old craft from Yunnan Province — in the spotlight,  _____58_____it stood for cultural unity and brought diverse cultures together _____59_____(weave)a warm narrative of shared beauty and creative ideas.

The runway came alive with colorful ethnic ensembles, each telling a unique story of heritage. 

Yi _____60_____ (costume), decorated with intricate patterns and bold colors, _____61_____(share) the spotlight with graceful Bouyei garments from Guizhou and elegant saris from South Asia. In one standout show, models walked _____62_____ rhythmic beats, showcasing how Yi embroidery — once limited to rural festivals — now _____63_____(echo) on international catwalks. Designer Li Ruiyin, representing Wuding’s ethnic craft workshop, expressed her pride: “This platform enhances our Yi culture globally, turning local craft into a universal language.”

Audiences were_____64_____ (fascinate), as seen in the reactions of attendees like Vietnamese student Nguyen Thi Hong Ngoc, who borrowed a Yi dress for photos. The event ______65______ (full) proved the power of clothing as a cultural bridge, with each piece reflecting centuries of craftsmanship and identity.

第三部分写作(共两节,满分40分)

第一节(满分15分)

66. 上周你校举办了烹然心动,味你喝彩——15 分钟快手菜挑战活动。请你校英文报写一篇报道,内容包括:

1)活动的过程;

2)收获和感想。

注意:

1)写作词数应为80个左右;

2)请按如下格式在相应位置作答。

15-Minute Cooking Challenge

___________________________________________________________________________________________________

第二节(满分25分)

67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。

Anthony and his family always enjoyed the weekends, but this particular Saturday would be even more enjoyable because his cousins were coming for a visit. While Anthony and his younger sister, Kate, started to eat breakfast, their mom and dad sat down at the table with a piece of paper and a pen.

“We have so much to do before Alyssa and Nicolas arrive,” Anthony’s mom said as she checked the list. “We need to buy groceries, clean the floors, and finish several other chores. We have plenty of time to complete everything since your cousins won’t be here until after dinner.”

“Can I go to the grocery store with you, Mom?” Anthony asked. He liked helping his mom with the shopping, and sometimes she rewarded him with a small treat. Anthony thought about the kind of treat he might choose at the store, such as the cinnamon gum that his friend Caleb loved to chew. When he thought of Caleb, suddenly Anthony jumped up from the kitchen table.

“Today is Field Day at the recreation center!” Anthony cried out with a worried look on his face. “Caleb is counting on me to run the team races with him. We have to beat the team that won last year!”

“Did you tell Mom and me about this before today?” his dad asked.

Anthony shook his head. “I'm sorry,” Anthony said. “I lost the flier Mr Jacobs gave us after soccer practice, and I forgot to tell you about it. Field Day starts at noon with a picnic, and the games and races begin after lunch.” Anthony sighed, “I need to call Caleb so he can find a new partner.”

Anthony knew his parents would not let him skip his responsibilities around the house just because he forgot to mention the event. While Anthony loved hanging out with his cousins and wanted to make everything presentable for their visit, he also wanted to keep his word to Caleb.

注意:

1)续写词数应为150个左右;                                                                                             

2)请按如下格式在相应位置作答。

“Maybe there’s a way to do both,” Anthony thought.

Everyone went right to work.

___________________________________________________________________________________________________

福建省三明二中、永春一中、龙岩一中三校2025-2026学年高三上学期10月协作考试英语试卷

1-5 ACBAB 6-10 CBCCA  11-15 ABBAC   16-20 AABCB

21—23. CBD 24—27. DDCB 28—31. CCAC  32—35. CADA  36—40. GDACF

41—45. DBBAC 46—50. DAABB    51—55. ADDCC

56. an    57. combining    58. where    59. to weave    60. costumes    61. shared    62. to    63. echoes    64. fascinated    65. fully

第一节(满分15分)

15-Minute Cooking Challenge

Last week, our school held the “15-Minute Cooking Challenge”, where students showcased quick yet delicious dishes.

The event kicked off with a live cooking demonstration by a chef, who shared professional tips on perfect seasoning. Then teams dashed around the kitchen, gathering materials, frying eggs, and stir-frying vegetablesall while racing against the clock. Throughout the event, I was amazed by my classmates’ creativitysome enhanced simple dishes with unique sauces, while others turned their plates into edible art. It hit me then that cooking is equal parts skill and imagination.

The event not only highlighted the joy of hands-on work but also promoted teamwork and sparked creativity. Hopefully, our school will keep offering these hands-on activitiesthey perfectly blend learning with real-world fun!

第二节(满分25分)

“Maybe there’s a way to do both,” Anthony thought. “What if we all work together quickly to finish by noon?” he suggested. “That way, the house will be ready, and I can still go to Field Day.” His parents nodded in agreement, and Anthony laughed with relief. He checked the chore list and decided to stay home with his dad and sister to complete the jobs. While the children talked about how to divide the chores, their mom took the grocery list and walked toward the door. After finalizing their plan, Anthony suggested finishing the tasks before his mom returned.

Everyone went right to work. Anthony and Kate made the beds while their dad vacuumed the carpet. Afterward, Kate helped their dad clean the bathroom as Anthony swept the kitchen floor. Anthony’s mom arrived at the door with her arms full of bags just as everyone in the house was finishing. “Great Timing!” Anthony shouted. “I have thirty minutes before Field Day begins!” He grabbed his backpack, gave his family a quick wave, and dashed out the door, eager to join Caleb and make the most of Field Day.

第二部分阅读理解(共两节,满分 50分)

A

21—23. CBD

【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了柏林欢迎卡——柏林的官方旅游门票相关信息。

21题详解】

细节理解题。根据Discounts from many attractions部分中的“The Card has over 200 sights and attractions as discount partners with savings up to 50%. ( 该卡拥有超过200个景点作为折扣合作伙伴,节省高达50%)”可知,Berlin Welcome Card是一张便宜的票。故选C

22题详解】

细节理解题。根据Free city guidebook部分中的“It comes with a useful guide, a removable map of the city and its main public transport routes. The guide also includes suggested tours and helpful tips as you make your way across the city.(它提供了一个有用的指南,一个可移动的城市地图和它的主要公共交通路线。该指南还包括建议的旅游和有用的提示,因为你使你的方式穿过城市。)”可知,持卡人可以享受的好处是:一张地图和一本旅游指南,以及一些有用的提示。故选B

23题详解】

细节理解题。根据Free public transport部分中的“Section C is the area around Berlin, including the town of Potsdam, the Sachsenhausen Memorial Site and Berlin’s BER Airport.(C区是柏林周边地区,包括PotsdamSachsenhausen Memorial Site 和柏林的柏林机场。)”以及表格中的“72h + Museum Island €56.00(72小时博物馆岛€56.00)”,其中€56.00对应的是Berlin ABC(柏林ABC路线)可知,如果你打算去Potsdam和博物馆岛玩三天,这张卡要€56.00,故选D

B

24—27. DDCB

【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者因为妈妈不使用现代通讯工具而喜欢手写信,后来通过手写信给陌生人提供情感支持,并发起了世界需要更多爱的信件的活动。

24题详解】

推理判断题。根据第一段“I was the only kid in college with a reason to go to the mail box, because my mother never believed in email, in Facebook, in texting or cell phones. I was literally waiting by the mailbox to get a letter with a warmest comfort from her.(我是大学里唯一一个有理由去邮箱的孩子,因为我母亲从来不相信电子邮件、Facebook、短信或手机。我真的是在信箱旁等着收到一封她给我最温暖的安慰的信。)”和第二段第一句“So when I moved to New York and got depressed, I did the only thing I could think of.(所以当我搬到纽约感到沮丧时,我做了我唯一能想到的事。)”可知,作者分享给她在大学时期的经历是为了表达她对信件的情感纽带。故选D

25题详解】

细节理解题。根据第三段“Overnight, my inbox became this harbor of heartbreak—a single mother in Sacramento, a girl being bullied in Kansas, a 22-year-old immigrant, all asking me to write them and give them a reason to wait by the mailbox. And this is how I initiated the act The World Needs More Love Letters.(一夜之间,我的收件箱变成了心碎的港湾——萨克拉门托的单身母亲,堪萨斯州一个被欺负的女孩,一个22岁的移民,他们都要求我给他们写信,给他们一个在邮箱旁等待的理由。这就是我发起世界需要更多爱的信件行动的原因。)”可知,作者发起这项行动是为了通过写信给予情感上的支持。故选D

26题详解】

推理判断题。根据第五段的“So I get to tell total strangers about a woman whose husband was traumatized (受精神创伤) from war, and how she left love letters throughout the house saying, “Come back to me.”(于是我开始给陌生人讲述一个女人的故事,她的丈夫在战争中受到了创伤,她如何在家里到处留下爱的信件,说:回到我身边来。”)”可知,作者称邮件箱为神奇的破冰器是因为它可以作为谈话的开场白。故选C

27题详解】

推理判断题。根据最后一段“These stories convince me that letter-writing will never need to be about efficiency, because it is an art now, all of it: the signing, the scripting, the mailing.(这些故事让我坚信,写信从来都不需要追求效率,因为它现在已然成为了一种艺术,从签名到书写,再到寄出,每一环节都是。)”可知,作者对数字时代写信的态度是赞成的。故选B

C

28—31. CCAC

【导语】本文是说明文。文章主要介绍了对路德维希··贝多芬头发的最新基因分析显示,这位作曲家患肝病的遗传风险很高,这可能是导致他死亡的原因之一。

28题详解】

细节理解题。根据第一段中“Latest genetic analysis of Ludwig van Beethoven’s hair has revealed that the composer had a high genetic risk for liver () disease, which could have contributed to his death.(Ludwig van Beethoven头发的最新基因分析显示,这位作曲家患肝脏疾病的遗传风险很高,这可能是导致他死亡的原因之一。)”可知,最新研究发现,贝多芬可能死于肝病。故选C

29题详解】

细节理解题。根据第二段中“To make sure the hair actually came from Beethoven, researchers first examined the paperwork for each lock and used DNA analysis to determine the age of the samples...Then they compared the DNA of the eight locks. The combination of these methods led them to conclude that five of them were from Beethoven.(为了确保这些头发确实来自贝多芬,研究人员首先检查了每一缕头发的文件,并使用DNA 分析来确定样本的年龄……然后他们比对了八缕头发的DNA。这些方法的结合使他们得出结论,其中有五个来自贝多芬。)”可知,研究人员通过分析和比较遗传数据来确保头发是来自贝多芬的,故选C

30题详解】

词句猜测题。根据画线单词所在句子“Begg says this risk would be relatively benign for most people, but Beethoven’s reportedly high alcohol consumption would have increased the likelihood that he developed the condition. (贝格说,对大多数人来说,这种风险相对benign,但据报道,贝多芬的高酒精摄入量会增加他患上这种疾病的可能性。)”可知,but前后是转折关系,对大多数人来说,这种风险是无害的,但对于贝多芬来说,会增加他患上这种疾病的可能性,由此可推知,划线单词benign意为无害的,故选A

31题详解】

推理判断题。根据最后一段“Previous analysis of Beethoven’s hair samples suggested he had lead poisoning, but this study reveals that the earlier work was done on hair from a woman.(先前对贝多芬头发样本的分析表明他患有铅中毒,但这项研究表明,早期的研究是在一位女性的头发上进行的。)”可知,最后一段提到了女人的头发是为了解释过去结论中的错误。故选C

D

32—35. CADA

【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍斯坦福大学主导的关于玉米根系寻水能力的研究,包括研究发现、实验方法、激素作用及对培育抗旱玉米的意义。

32题详解】

细节理解题。根据文章第二段“The study, published in the journal Science, uncovers genetic mechanisms(遗传机制)behind root “hydropatterning”, or how plant roots branch toward water and avoid dry spaces in soil.(这项发表在《科学》(期刊上的研究,揭示了根系向水性分支生长背后的遗传机制——即植物根系如何向有水区域延伸、同时避开土壤中的干旱区域。)”以及第五段“Genetic analyses reveal two plant hormones, auxin and ethylene, play a role in how corn roots respond to water.(遗传分析表明,两种植物激素(生长素和乙烯)在玉米根系应对水分的过程中发挥作用。)”可知,该研究核心是探索玉米根系向水分支生长背后的遗传调控机制,即根系分支的遗传调控。故选C

33题详解】

推理判断题。根据文章第四段““Interestingly, the plants that are better at sensing where the water is are also making deeper root systems,” said lead author Johannes Scharwies, “One idea is that if the plant doesn’t waste time growing top branches into places where it doesn’t find any water and nutrients, then it has more energy to grow deeper down where water is more likely.”(“有趣的是,更擅长感知水分位置的植株,也能长出更深的根系,研究第一作者Johannes Scharwies表示,有一种观点认为,若植株不浪费精力在无水无养分的区域生长表层根须,就能节省更多能量,向更深处生长——那里更有可能找到水分。”)”可知,更擅长感知水分(即向水性分支生长能力更强)的植株,根系也更深,说明强向水性分支生长能力与更深的根系深度相关。故选A

34题详解】

主旨大意题。根据文章第五段“Genetic analyses reveal two plant hormones, auxin and ethylene, play a role in how corn roots respond to water. While auxin was already known to help control this process, ethylene’s involvement was a new discovery. In experiments with thale cress — a model plant often used in research — the researchers found auxin signaling promotes root branch development toward water, while ethylene stops branching when the root is exposed to air.()”可知,本段主要围绕两种植物激素(生长素和乙烯)在玉米根系应对水分过程中的作用展开,明确生长素促进根系向水分支、乙烯抑制根系暴露于空气时的分支,并通过拟南芥实验验证这一发现,整体聚焦激素对根系生长的作用。故选D

35题详解】

细节理解题。根据文章最后一段“Further research is needed to better understand the interaction of these genetic pathways before corn varieties can be developed with more drought-resistant root systems, but the findings highlight the significance of studying these localized responses at root tips, researchers said.(研究人员表示,要培育出具有更强抗旱根系的玉米品种,还需进一步研究以更好地理解这些遗传通路的相互作用,但该研究结果凸显了研究根尖局部响应的重要性。)”可知,未来研究需进一步弄清这些遗传通路之间的相互作用。故选A

第二节(共 5 小题;每小题 2.5 ,满分 12.5 分)

36—40. GDACF

【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了园艺中令人烦恼的杂草问题,提出可以用自然的方法替代除草剂来除草。

36题详解】

前文Gardens are some of the most beautiful places on earth. The sad reality of gardening is that weeds compete with the plants you want and take away from their beauty. (花园是地球上最美丽的地方之一。园艺的悲哀现实是,杂草与你想要的植物竞争,夺去了它们的美丽。)引入园艺中的杂草问题,后文Most people try to find a quick and easy solution to the problem of weeds by using chemical weed killers, known as herbicides. (大多数人试图通过使用化学除草剂来找到一个快速简单的解决杂草问题的方法。)说明用化学除草剂解决杂草问题的方法,GAs a result, weed control seems to be a never-ending part of sustaining the beauty of a garden. (因此,杂草控制似乎是维持花园美丽的一个永无止境的部分。)符合语境,说明杂草控制对于维持花园美丽的必然性,承接前文杂草问题的结果,引出后文的解决方法。故选G

37题详解】

前文Actually using chemical herbicides can have quite a few unintended consequences. (实际上,使用化学除草剂会产生很多意想不到的后果。)说明使用化学除草剂有意料之外的后果,后文They effectively kill weeds, but they can also kill other desirable plants and species. (它们能有效地杀死杂草,但也能杀死其他需要的植物和物种。)具体描述这些后果,DAs you might imagine, these chemicals poison the environment. (如你所想的那样,这些化学物质会毒害环境。)符合语境,说明后果是毒害环境,承接前文的后果,引出后文具体的毒害环境的情况,其中的these chemicals是后文They指代的对象。故选D

38题详解】

前文And did you know that repeated use of herbicides can make weeds resistant to their effects? (你知道反复使用除草剂会使杂草产生抗药性吗?)说明除草剂使用过多会失去效果,后文After weeds have already invaded your flower bed or garden, you obviously have to find a way to handle them. There are two basic methods of removing weeds: physical removal and mechanical removal. (当杂草已经侵入你的花坛或花园后,你显然必须找到一种方法来处理它们。除草的基本方法有两种:物理除草和机械除草。)提示下面的段落转而介绍其他除草方式,ABut herbicides use isn’t the only way to get rid of weeds. (但是使用除草剂并不是清除杂草的唯一方法。)符合语境,点明除草剂不是除草的唯一方法,和前文构成转折,过渡到后文的其他除草方法。故选A

39题详解】

前文Physical removal — when using this method you are literally destroying the weeds by putting them out of the ground. (物理除草——当使用这种方法时,你实际上是通过把杂草从地里拔出来来消灭它们。)解释物理除草,后文This method is generally very effective, but it takes effort. (这种方法通常非常有效,但需要付出努力。)评估物理除草有好有坏,CYou can pull out the weeds by hand or take them out with a shovel. (你可以用手把杂草拔出来,也可以用铲子把它们弄出来。)符合语境,具体说明物理除草的方式,承接前文的解释,引出后文的评估。故选C

40题详解】

前文Mechanical removal — this method, which uses a weed eater or a lawnmower, mows weeds down to the ground. It doesn’t take out the roots, though, so the weeds will grow back. (机械除草这种方法使用除草机或割草机,将杂草清除到地面。但是,它不会除去根部,所以杂草会重新长出来。)解释机械除草,并说明杂草会重新长出,后文With this method, it not only beatifies the garden but also saves you much effort. (用这种方法,既美化了花园,又节省了你的精力。)评估另一种方法的好处,FAs for preventing weeds, covering the ground with landscapes fabrics may be a good way. (至于防止杂草,用景观织物覆盖地面可能是一个好方法。)符合语境,介绍用景观织物覆盖地面以防止杂草的方法,应对前文杂草会重新长出的问题,符合后文的评估,后文的this method指其中的covering the ground with landscapes fabrics。故选F

第三部分语言运用(共两节,满分 30 分)

41—45. DBBAC 46—50. DAABB    51—55. ADDCC

【导语】本文是一篇新闻报道。文章报道了美国72岁的外卖员送餐时摔倒,点餐夫妇建立GoFundMe,为其筹款25多万美元的故事。

41题详解】

考查名词词义辨析。句意:Barbara Gillespie的摔倒被这家人的家庭监控视频拍了下来,并成为了热门话题,在TikTok上被观看了300多万次。A. failure失败;B. error错误;C. incident事件;D. fall摔倒。根据下文“after the collapse”可知,Gillespie当时摔倒了。故选D

42题详解】

考查动词词义辨析。句意:Barbara Gillespie的摔倒被这家人的家庭监控视频拍了下来,并成为了热门话题,在TikTok上被观看了300多万次。A. posted发帖子;B. viewed观看;C. applauded称赞;D. observed观察。根据上文“has become a hit”和下文“over 3 million times on TikTok”可推知,Gillespie摔倒的视频被上传到网络上后,迅速传播,被网友们多次观看。故选B

43题详解】

考查动词词义辨析。句意:可以看到,这位72岁的老人摔倒后挣扎着,并为自己掉了食物而道歉,而一位家庭成员则冲出来帮忙。A. waving挥手;B. struggling挣扎;C. bleeding出血;D. trembling颤抖。根据下文“I open the door and there she is just ____6____ on the ground attempting to rise”可知,Gillespie摔倒后试图爬起来,因此是在挣扎。故选B

44题详解】

考查动词词义辨析。句意:可以看到,这位72岁的老人摔倒后挣扎着,并为自己掉了食物而道歉,而一位家庭成员则冲出来帮忙。A. apologizing道歉;B. compensating赔偿;C. awaiting等待;D. accounting解释。根据上文“while delivering the family’s food”和下文“for dropping the food”可知,Gillespie是在为这家人送餐,此时她摔倒了,食物也掉在地上,她应该是在为此道歉。故选A

45题详解】

考查动词词义辨析。句意:可以看到,这位72岁的老人摔倒后挣扎着,并为自己掉了食物而道歉,而一位家庭成员则冲出来帮忙。A. turned转身;B. promised承诺;C. rushed冲,奔;D. resolved决定。根据下文“I don’t care about the food. I care about you.”可知,Kevin很关心Gillespie的安危,因此在知道她摔倒后会冲出来帮助她。故选C

46题详解】

考查动词词义辨析。句意:我打开门,看到她躺在地上试图爬起来。A. rolling滚动;B. standing站立;C. sitting坐;D. lying躺。根据上文“after the collapse”和下文“attempting to rise”可推知,72岁的Gillespie摔倒在地后,应该是躺在地上,然后试图爬起来。故选D

47题详解】

考查名词词义辨析。句意:她最担心的是食物。A. food食物;B. tip提示;C. salary薪水;D. comment评论。根据下文“I don’t care about the food. I care about you.”可知,Kevin在对Gillespie说明自己关心她的安危,而不是食物,因此Gillespie表现出来的是最担心食物。故选A

48题详解】

考查动词短语辨析。句意:来自南卡罗来纳州的Kevin Keighron和他的妻子Lacey Klein设立了一个GoFundMe账户,为Gillespie留下额外的小费,目前已有超过1.4万人捐款。A. set up设立;B. get through度过;C. pick out挑出;D. depend on依赖。根据下文“a GoFundMe to leave an extra tip for Gillespie”可推知,夫妻两人应该是设立了这样一个众筹的账户,为Gillespie筹集额外的小费。故选A

49题详解】

考查动词词义辨析。句意:来自南卡罗来纳州的Kevin Keighron和他的妻子Lacey Klein设立了一个GoFundMe账户,为Gillespie留下额外的小费,目前已有超过1.4万人捐款。A. replied回应;B. donated捐赠;C. contacted联系;D. approached接近。根据下文“Over $250,000 has been raised to the campaign for Gillespie.”可知,超过25万美元被筹集给Gillespie,因此是有超过1.4万人捐款。故选B

50题详解】

考查动词词义辨析。句意:我们从没期待过会得到这么多。A. agreed同意;B. expected期待;C. declined拒绝;D. hesitated犹豫。根据上文“We thought we would get her a bigger tip and bring it to her.”和下文“to get as much as we did”可推知,夫妻两人本来只是想多给她一点小费,两人没有期待过筹集到这么多的小费。故选B

51题详解】

考查形容词词义辨析。句意:能在第二天告诉她(这个消息),我们非常兴奋。A. thrilled兴奋的;B. annoyed恼火的;C. disappointed失望的;D. embarrassed尴尬的。根据上文“Over $250,000 has been raised to the campaign for Gillespie.”可知,夫妻两人为Gillespie筹集到超过25万美元,因此会很兴奋。故选A

52题详解】

考查名词词义辨析。句意:Gillespie对陌生人的捐款数额表示惊讶。A. neighbors邻居;B. customers客户;C. organizers组织者;D. strangers陌生人。根据上文KevinLacey设立账户,筹集小费可知,这些钱是网络上陌生的人捐赠的。故选D

53题详解】

考查形容词词义辨析。句意:Gillespie说:我几乎对人们失去了信心,因为现在很多人都很吝啬。”A. cruel残忍的;B. generous慷慨的;C. sincere真诚的;D. mean吝啬的。根据上文“I had nearly lost faith in people”可知,原来Gillespie对人是不抱希望的,因此是觉得人太吝啬了。故选D

54题详解】

考查形容词词义辨析。句意:但在这里,我们遇到了富有同情心和体贴的人。A. curious好奇的;B. courageous勇敢的;C. considerate体贴的;D. modest谦虚的。根据上文KevinLacey帮助Gillespie,设立账户,筹集小费,很多网友捐款可知,此处表示富有爱心和体贴的人。故选C

55题详解】

考查形容词词义辨析。句意:他们关心别人……关心一位老妇人。A. adventurous冒险的;B. ineffective无效的;C. aged年老的;D. noble高贵的。根据第3空前的“The 72-year-old”可知,那些陌生人帮助的Gillespie是一位年老的人,故选C

第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)

56. an    57. combining    58. where    59. to weave    60. costumes    61. shared    62. to    63. echoes    64. fascinated    65. fully

【导语】本文为一篇新闻报道。文章主要介绍昆明南博时尚周的举办时间、规模及亮点,重点展现彝族刺绣等民族服饰如何融合传统与时尚,成为连接多元文化的桥梁。

56题详解】

考查冠词。句意:该活动由楚雄时尚周升级而来,是第九届中国——南亚博览会的重要组成部分。空处为可数名词单数,表示泛指,用不定冠词;空后单词upgrade为元音音素开头,用“an”。故填an

57题详解】

考查非谓语动词。句意:活动期间,相关报道达1100篇,浏览量突破16.2亿次,成功吸引了全球观众的目光,将古老传统与当代风格巧妙融合。空处为非谓语动词担当状语;主语“it”和动词“combine”之间为主动关系,用现在分词形式。故填combining

58题详解】

考查定语从句。句意:这场为期一周的盛会,让拥有数百年历史的云南非遗技艺——彝族刺绣置于聚光灯下。它不仅是文化凝聚力的象征,更汇聚了多元文化,共同编织出一段关于共享之美与创新理念的温情叙事。空处为定语从句的关系词;先行词“the spotlight”在非限制性定语从句中担当地点状语,用关系副词“where”引导。故填where

59题详解】

考查非谓语动词。句意:这场为期一周的盛会,让拥有数百年历史的云南非遗技艺——彝族刺绣置于聚光灯下。它不仅是文化凝聚力的象征,更汇聚了多元文化,共同编织出一段关于共享之美与创新理念的温情叙事。空处为非谓语动词形式担当目的状语,用动词不定式形式。故填to weave

60题详解】

考查名词的数。句意:饰有精美纹样、色彩浓烈的彝族服饰,与贵州典雅的布依族服装、南亚优美的纱丽同台亮相,共享瞩目。空处为名词形式担当主语;根据句意可知,空处为名词的复数形式。故填costumes

61题详解】

考查谓语动词。句意:饰有精美纹样、色彩浓烈的彝族服饰,与贵州典雅的布依族服装、南亚优美的纱丽同台亮相,共享瞩目。空处为本句谓语动词;根据上文可知,本句时态为一般过去时;主语“Yi costumes”,和动词“share”之间为主动关系。故填shared

62题详解】

考查介词。句意:在一场亮点十足的时装秀中,模特们伴着富有节奏的音乐款款走来,向观众展现:曾仅现身于乡村节庆的彝族刺绣,如今已在国际T台上绽放光彩。空处为介词形式,意为伴随……”,用介词“to”和名词短语rhythmic beats搭配。故填to

63题详解】

考查谓语动词。句意:在一场亮点十足的时装秀中,模特们伴着富有节奏的音乐款款走来,向观众展现:曾仅现身于乡村节庆的彝族刺绣,如今已在国际T台上绽放光彩。空处为本句谓语动词;根据“now”和句意可知,本句时态为一般现在时;主语“Yi embroidery”,单数,和动词“echo”之间为主动关系。故填echoes

64题详解】

考查形容词。句意:从越南学生阮氏红玉等与会者的反应可以看出,观众们都很着迷,她借用了一件彝族服装拍照。空处为形容词形式fascinated担当表语,意为着迷的,修饰人。故填fascinated

65题详解】

考查副词。句意:这次活动充分证明了服装作为文化桥梁的力量,每件衣服都反映了几个世纪的工艺和身份。修饰动词“prove”用副词形式fully,意为充分。故填fully

第三部分写作(共两节,满分40分)

第一节(满分15分)

15-Minute Cooking Challenge

Last week, our school held the “15-Minute Cooking Challenge”, where students showcased quick yet delicious dishes.

The event kicked off with a live cooking demonstration by a chef, who shared professional tips on perfect seasoning. Then teams dashed around the kitchen, gathering materials, frying eggs, and stir-frying vegetablesall while racing against the clock. Throughout the event, I was amazed by my classmates’ creativitysome enhanced simple dishes with unique sauces, while others turned their plates into edible art. It hit me then that cooking is equal parts skill and imagination.

The event not only highlighted the joy of hands-on work but also promoted teamwork and sparked creativity. Hopefully, our school will keep offering these hands-on activitiesthey perfectly blend learning with real-world fun!

【解析】

【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一篇报道,报道学校举办的烹然心动,味你喝彩——15分钟快手菜挑战活动。

【详解】1.词汇积累

举办:hold→host

美味的:delicious→palatable

高兴:joy→delight

提供:offer→provide

2.句式拓展

简单句变复合句

原句:Hopefully, our school will keep offering these hands-on activities—they perfectly blend learning with real-world fun!

拓展句:Hopefully, our school will keep offering these hands-on activities which perfectly blend learning with real-world fun!

【点睛】[高分句型1] Last week, our school held the “15-Minute Cooking Challenge”, where students showcased quick yet delicious dishes. (运用了where引导的非限制性定语从句)

[高分句型2] The event kicked off with a live cooking demonstration by a chef, who shared professional tips on perfect seasoning. (运用了who引导的非限制性定语从句)

第二节(满分25分)

“Maybe there’s a way to do both,” Anthony thought. “What if we all work together quickly to finish by noon?” he suggested. “That way, the house will be ready, and I can still go to Field Day.” His parents nodded in agreement, and Anthony laughed with relief. He checked the chore list and decided to stay home with his dad and sister to complete the jobs. While the children talked about how to divide the chores, their mom took the grocery list and walked toward the door. After finalizing their plan, Anthony suggested finishing the tasks before his mom returned.

Everyone went right to work. Anthony and Kate made the beds while their dad vacuumed the carpet. Afterward, Kate helped their dad clean the bathroom as Anthony swept the kitchen floor. Anthony’s mom arrived at the door with her arms full of bags just as everyone in the house was finishing. “Great Timing!” Anthony shouted. “I have thirty minutes before Field Day begins!” He grabbed his backpack, gave his family a quick wave, and dashed out the door, eager to join Caleb and make the most of Field Day.

【导语】本文以人物为线索展开,讲述了Anthony因忘记告知父母游乐中心运动日活动,在需准备迎接表亲和兑现对朋友承诺的两难中,提议全家协作高效完成家务,最终兼顾两项事务的故事。

【详解】1.段落续写:

由第一段首句内容也许有一种方法可以两全其美,”Anthony想。以及第二段首句内容每个人立刻行动起来。可知,第一段可描写Anthony提议大家合作完成,这样自己可以参加野外运动会。

由第二段首句内容每个人立刻行动起来。可知,第二段可描写最终大家一起完成了任务,而Anthony也如期参加了野外运动会。

2.续写线索:Anthony有了一个好主意——他提议所有人一起行动,这样他还可以参加野外运动会——父母都点头同意,于是开始讨论分工——每个人都开始行动起来——Anthony整理床铺,而父亲则开始吸地毯——很快,大家都完成了任务——Anthony也开心地去参加了野外运动会

3.词汇激活

行为类

完成:finish/complete

决定:decide/ make a decision 

建议:suggest/ advise

情绪类

轻松:relief/easement

渴望:eager/ desperate

【点睛】【高分句型1While the children talked about how to divide the chores, their mom took the grocery list and walked toward the door.(运用了while引导的状语从句)

【高分句型2Anthony and Kate made the beds while their dad vacuumed the carpet.(运用了while引导的状语从句)

听力原文

Text 1

M: I’m supposed to give a talk. But it turns out I don’t have the remote to control the projector for my computer presentation.

W: Do you want me to call the office for you?

M: I just called them and they’re sending it up.

Text 2

M: Is something burning?

W: John tried to make some toast, but he burnt it quite badly.

M: I thought there wasan electrical fire. I was just about to suggest we leave the building.

W: I’ve opened all the windows. So we just need to wait it out.

Text 3

W: Do you think we’ll make the meeting if we leave around 9:30?

M: Is 9 okay? It wouldn’t exactly make a good impression if we were late. 

W: Okay, I’ll swing by your place a few minutes before 9 so we can pick up some coffee on the way.

Text 4

M: Nice moves. I didn’t realize you were such a dancer.

W: That’s one thing you learn if you grow up in a Cuban family. You dance from the time you’re a child. A Cuban Christmas is like 30 people dancing in the living room.

Text 5

W: What’s going on down there?

M: I think someone famous is in the entrance hall, some Hollywood actor. I just wanted to get through the crowd.

W: Oh, that explains it. I heard they were going to start filming a movie here.

Text 6

W: I’m looking for information about traveling to Nice.

M: You can take the 7:27 Eurostar to Paris. After arriving, you can catch the 11:46 TGV train, which will get you to Nice in time for dinner.

W: That sounds great. How much does the journey cost?

M: It now costs a hundred and thirty-five poundsreturn, but sometimes it’s cheaper. I’ll write down a couple of website addresses for you and you can search for various times and fares yourself.

W: OK, thank you.

Text 7

W: Have you had a chance to read through the comments I made on your latest essay?

M: Yes. But I wasn’t sure what you meant by backing up my arguments.

W: Well, you need to use more facts to support your ideas. In fact, you are not the only student in the class who needs to work on this a little more. So I’m gonna spend a bit of time this week helping you get your head around it.

M: So, I should look for more resources.

W: Exactly. And remember to make sure they are reliable and relevant. You can start by checking out the library’s database or academic journals.

Text 8

W: Harry! What’s this in the mail for you from the bank?

M: That must be my credit card, Mom.

W: A credit card? Why do you need a credit card?

M: Well, I thought it would be convenient to have one.

W: But look at the letter you have received. The interest rate is so high!

M: The bank clerk seemed very nice, and she promised it wouldn’t be so high…

W: She was just using her marketing skills. 

M: But what can I do now? I can’t cancel the card until next year.

W: Let me go through the terms carefully. Well, it seems there is hope. It says here that, since you are a student, they will cancel the card with no charge if you provide three reasons why you no longer want the credit card, along with a letter from your parents.

Text 9

M: Chelsea, are you college student athletes allowed to miss classes?

W: During the season, we frequently miss class. Other students are probably envious of the number of absences we get. But honestly, missing class is the worst part of being an athlete. First, our grades have to remain high or we could lose our place on the team. Second, the head of the department allows a maximum number of hours we can take off classes. 

M: How have you personally managed?

W: I basically taught myself in my freshman year because I missed some classes. Trying to read, write, calculate, or draw on a moving bus at 10:30 at night isn’t the best way to get a grade A. And because of all those absences, when I get sick, I still have to go to class.

M: In conclusion, any regrets?

W: It’s hard work to try and balance school, soccer and a social life. But I love playing soccer and I love my team. I chose this life and it’s given me ambition and shown me I must try to be the best academically, athletically and personally.

Text 10

M: Good morning, everybody. Welcome to the Australian Wild Zoo. I would like to start by introducing you to the new features that we have added to our zoo recently.

Being the only zoo in the area, we receive thousands of visitors a year. We found that this huge visitor traffic was too demanding for the facilities, so we decided to expand ourselves in order to give every visitor a brilliant experience. Also, we recently expanded the exhibition center. But the entrance fee is the same as before — $10. 

We intended to build a dog-walking area, but we felt that the zoo should only focus on wild animals.

We also introduced a new group of animals, so visitors can now see a whole range of new additions, including lions and bears. But one of our most exciting additions to the zoo is our native kangaroo, whom we have named Frisbee. For a fee of just $5, visitors can have their photos taken with him.

With this huge improvement to our facilities, we also found it necessary to change our regulations. We’re finalizing the regulations and will notify everyone once they’re ready for use.

1.福建省“三明二中、永春一中、龙岩一中”三校2025-2026学年高三上学期10月协作考试英语试卷.docx

2.福建省“三明二中、永春一中、龙岩一中”三校2025-2026学年高三上学期10月协作考试英语试卷.mp3